Transformatie kantoor Brabants Dagblad te 's-Hertogenbosch

Houben & Van Mierlo Architecten zijn door ‘Wijkerzand projecten’ gevraagd het ontwerp te maken voor de herontwikkeling en transformatie van het voormalige gebouw van het Brabants Dagblad te ‘s-Hertogenbosch.

 

Het brutalistische kantoorgebouw uit 1977 oriënteert zich prominent op het Emmaplein en de Brugstraat. Het ontwerp biedt plaats aan een zes-tal commerciële ruimten in het ‘basement’ op de begane grond, 55 twee- en driekamer appartementen en lofts in het ‘lijf’ en penthouses in de ‘kroon’ op de bovenste twee verdiepingen. Het hele gebouw is onderkelderd en middels een parkeerdek verbonden met een woongebouw aan de achterzijde. Het gebouw van ca. 7.200m2 bruto vloeroppervlak wordt gestript naar casco en geheel voorzien van nieuwe indeling, installatie en gevel.

 

De opgave is het op een vanzelfsprekende manier inpassen van het relatief grote programma in de bestaande context. In het plan is er stedebouwkundig voor gekozen het gebouw meer op het zuidelijk gelegen Emmaplein te oriënteren en frontaler/monumentaler op dit plein te richten. In de architectuur is er in analogie aan de achtergevel van het bestaande gebouw een meer verticale geleding en meer terrasachtige structuur meegegeven. De klassieke structuur van basement, lijf kroon blijft behouden. Het basement en lijf wordt uitgevoerd in baksteen met een nuance in de kozijnen in de plint. De kroon met penthouses onderscheidt zich met een lichte ranke constructie. Het plan is medio 2016 opgeleverd.

 

Voor meer informatie >>>